Psoriasis en nieuwe inzichten in een zeer complex ziektebeeld

Beschrijving

Wereldwijd lijden 125 miljoen mensen aan de ziekte Psoriasis. In Nederland zijn dat er ongeveer 300.000. Een van de essentiŽle kenmerken van psoriasis is chronische ontsteking, een aandoening die ook voorkomt bij mensen met insulineresistentie(diabetes 2), obesitas, cardiovasculaire aandoeningen en bij mensen met afwijkende cholesterolgehaltes. PsoriasispatiŽnten lopen 7 keer meer risico om de ernstige darmziekte van Crohn of Colitis te ontwikkelen. Ook atherosclerose en hypertensie blijkt bij psoriasispatiŽnten veel vaker voor te komen Er blijkt nu bewijs te zijn voor een verband tussen psoriasis en deze andere ernstige aandoeningen; reden voor de American Academy of Dermatology patiŽnten met psoriasis erop te wijzen alert te zijn en hun gezondheid goed in de gaten te houden op tekenen van deze aandoeningen. Lang niet alle dermatologen en huisartsen zijn op de hoogte van deze nieuwe ontwikkelingen.
De reden waarom psoriasispatiŽnten een verhoogd risico hebben op cardiovasculaire aandoeningen moet o.a. worden gezocht in het feit dat bij hen het ďslechte cholesterolĒ LDL uit kleinere en compactere deeltjes bestaat. Dergelijke deeltjes zullen stijfheid van de slagaders veroorzaken en daarmee het risico op een hartinfarct vergroten. Deze eigenschap wordt ook gezien bij mensen met diabetes.


Meer info "Psoriasis binnenste buiten" een publicatie van Prof. S. Segaert en Dhr. Paul De Corte : Psoriasis Binnenste Buiten.pdf