Orthesiologie


Beschrijving

Het is mogelijk om een silicone stukje op maat te laten maken, een individueel vervaardigd hulpstukje, oftewel een orthese. De orthese kan pijnverlichtend en corrigerend werken. Het is een vorm van drukvrij leggen, welke je s morgens aanbrengt en s avonds weer uit doet.

Bij langdurig aanhouden van een verkeerde stand kan er een blijvende verandering ontstaan. Bijvoorbeeld bij slijtage aan de gewrichten, vormen van likdoorns of scheefstand van tenen. Het is voor mij belangrijk de oorzaak van het probleem te vinden om dit daarna aan te kunnen pakken. Bij deze techniek is samenwerken met andere disciplines van groot belang. Denk daarbij aan problemen rond de voorvoet, waarbij niet alleen een orthese nodig is maar misschien ook een correctiezool.

De correctieve techniek heeft een corrigerende werking. Hierbij let ik goed op of er geen verstijving van de gewrichten is. Bij een correctieve orthese gebruik ik een hard materiaal. Is het nodig dat de orthese een abnormale correctie teweeg moet gaan brengen, dan laat ik dit liever aan de podoloog of podotherapeut over.

Een protectieve orthese heeft een drukverlagende of beschermende functie. Deze orthese moet ervoor gaan zorgen dat de druk opgevangen en/of verplaatst wordt.