Morton's Neuroma

Beschrijving

Mortons neuroma ook wel Mortonse neuralgie of metatarsalgie genoemd wordt veroorzaakt door een verdikking van de zenuwvezel (neuroom) welke is gesitueerd tussen de kopjes van de middenvoets beentjes (Os metatarsalia), ter hoogte van de samensmelting van twee zenuwvezels (de n. plantaris medialis en de n.plantaris lateralis), meestal tussen de kopjes metatarsalia 3 en 4. Over het algemeen wordt deze aandoening van het perifere zenuwstelsel geprovoceerd door een chronische druk die o.a ontstaat door het verslappen van de bandstructuren en het doorzakken van de voorvoet waardoor de voet breder wordt Dit in combinatie met het dragen van te nauwe schoenen,veroorzaakt de pijn in de voorvoet ter hoogte van de MTP-regio (dit zijn de gewrichtjes die worden gevormd door de tenen en de middenvoetsbeentjes). Aanvankelijk worden de pijnklachten uitsluitend tijdens het belasten en in te nauwe schoenen waargenomen. Maar later ook in rust. De patiŰnt klaagt over een repeterende scherpe pijn in de voorvoet met uitstraling naar de tenen. Voorts bestaan er ook frequent sensibiliteitsstoornissen in een of meerdere tenen Wanneer de pijn zich manifesteert heeft men in de regel de neiging om schoenen uit te trekken Het licht masseren van de voorvoet geeft vaak enige verlichting, echter bij het vervolgen van het lopen, moet men echter voor herhaling vrezen. Het Mortons neuroma kenmerkt zich door een grillig karakter. Zo heeft men van die dagen dat er geen of nauwelijks last van pijn wordt ondervonden. Terwijl de andere dag de pijn zich al bij de eerste stappen openbaart. Soms is het zelfs zo erg dat zelfs kousen of dekens niet meer op de voeten worden verdragen. Dit laatste gaat altijd gepaard met een ontstekingsreactie en zwelling ter hoogte van het neuroom.

Onderzoek

Bij onderzoek veroorzaakt druk tussen het derde en vierde os metatarsale een scherpe pijn. Ook het samendrukken van de voorvoet zal deze pijn provoceren. Het lopen kenmerkt zich door een verkorte afwikkeling.

Behandeling en advies

Gebruik zo veel mogelijk platte schoenen die breed genoeg zijn. Het dragen van sandalen of slippers vermindert de pijn omdat daardoor de laterale druk (druk van de zijkanten van de schoen) aan de voet word weggenomen.

In het geval van een ontsteking in de voorvoet is de pijn meestal constant aanwezig. Vaak ziet men zwelling ter hoogte van het neuroom, maar ook een lichte rode verkleuring en voelt de huid daar warmer aan. Rust is belangrijk.
Koelen met een ijskompressen zal vaak verlichting geven. Loop in huis zoveel mogelijk op sandalen of slippers liefst met een verstelbare band aan de voorvoet. In overleg met de huisarts kan een ontstekingsremmer in combinatie met een pijnstiller worden voorgeschreven (NSAID). Ook kan de huisarts overwegen een cortison injectie te geven.
 

Therapie

Met steunzolen met een hoge voorvoetcorrectie wordt de druk op os metatarsalia drie en vier vermindert. Het hoogste punt van de voorvoet steun moet geplaatst worden achter de kopjes van de middenvoetsbeentjes onder de kopjes van deze middenvoetsbeentjes kunnen in de lengterichting ovale sleuven worden aangebracht. De schacht om de voorvoet van de schoen mag nergens druk veroorzaken. Ook kan men door middel van een afwikkelcorrectie de afwikkeling van de voet worden be´nvloed. Het resultaat hiervan is dat de afwikkeling en de druk aan de voorvoet korter duurt en waardoor de voorvoet minder zwaar zal worden belast word.
Nieuw is dat men in geval van een zeer hardnekkige ontsteking de voorvoet kan behandelen met een infrarood laser. Infrarood laserlicht wordt door het weefsel geabsorbeerd op een zelfde wijze als planten het zonlicht ontvangen voor hun fotosynthese. Een verstoort cellulair gedrag wordt door het infrarood licht (laserlicht) be´nvloed en zal hierdoor herstellen.
Er worden goede resultaten gerapporteerd door verschillende professionele gebruikers van de lowlevel laser (LLLT) bij Mortonĺs neuroma. De neurochirurg kan worden gevraagd het neuroom te verwijderen