Kloven als gevolg van een droge huid

Beschrijving

Met een droge huid, ook wel xerosis of xerodermie genoemd, wordt een huid bedoeld die te weinig vocht bevat. Dit tekort aan vocht manifesteert zich door een lichte tot matige schilfering en soms enige roodheid en jeuk. De huid voelt bij aanraken ruw en droog aan. In de droge en stugge huid ontstaan gemakkelijk scheurtjes, barsten en kloven. Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. Kloven kunnen heel pijnlijk zijn en derhalve veel overlast geven.

Kloven kunnen ontstaan of verergeren door :

  • Verstoring in de keratinevorming, zoals bij eczeem, psoriasis en ichthyosis.
  • Beschadiging van de huid en blootstelling aan uitdrogende en irriterende stoffen, zoals bij ortho-ergisch eczeem en contacteczeem en door overmatig krabben waarbij irriterende stoffen en allergenen door microlaesies de huid kunnen binnendringen en de keratinevorming verstoren.
  • Uitdroging van de huid, bijvoorbeeld in de winter, bij vorst en schraal weer of door een te lage relatieve vochtigheidsgraad in woon of werkruimtes met centrale verwarming veranderde samenstelling van het sebum of verminderde sebumvorming, wat vaak bij ouderen een rol speelt.
  • Het wegwassen van lipiden en talg door overmatig zeepgebruik, langdurig baden of douchen en gebruik van heet water.

Sommige mensen hebben een erfelijk bepaalde zwakke huidbarrière en hebben daarmee levenslang hinder van een droge huid. Mensen die beroepsmatig veel in contact komen met irriterende of uitdrogende stoffen vormen een risicogroep, bijvoorbeeld kappers, bakkers, koks, automonteurs en schoonmakers.

Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geven vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid neemt dan af en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening. Bij droge kloven wordt door een pedicure zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

De huid zal na deze interventies intensief verzorgd dienen te worden om het herstelproces te ondersteunen.