Voetproblemen bij diabetici

Bron : www.diabetes-vdv.be : Diabetes Liga vzw Ottergemsesteenweg 456 9000 Gent

Personen met diabetische neuropathie hebben een verminderd gevoel in hun voeten. Ze zullen dus bijvoorbeeld geen last hebben van knellende schoenen, waardoor ernstige wonden kunnen ontstaan. Als de bloedstroom ook vertraagd is door vernauwde bloedvaten, treden er nog makkelijker kwetsuren op en wordt de genezing extra bemoeilijkt. Het spreekt vanzelf dat blijven rondlopen op deze letsels de toestand van kwaad naar erger doet evolueren. Bij verdere verwaarlozing kan uiteindelijk gangreen of weefseldood ontstaan, waardoor een (gedeeltelijke) amputatie nodig kan zijn. Gelukkig hoeft het niet zo ver te komen als men er op tijd bij is.

Uitschakeling pijnalarm

Als je als gevolg van neuropathie geen gevoel meer hebt in de voeten, verdwijnt ook het zo belangrijke pijnalarm. Of dit het geval is, kan blijken uit een test met een monofilamentje. Dit is een kleine siliconendraad die bij drukken tegen de voetzool een druk van 10 g veroorzaakt. Als je deze lichte aanraking niet voelt, zal het pijnalarm ook niet goed werken en loop je dus risico op voetwonden. Als je pijnalarm is uitgeschakeld, dringt een dagelijks onderzoek van de voeten zich op. Kijk daarbij naar eelt, blaren, kloven en kwetsuren. Gebruik voor het onderzoek van de voetzool een spiegel of vraag hulp aan een huisgenoot. Elke ontstekingsreactie, of het nu om roodheid, warmte, zwelling of pijn gaat, kan een alarmsignaal zijn. Aarzel in dat geval niet om dadelijk de hulp in te roepen van je arts. Het is belangrijk dat de arts minstens 1 maal per jaar de voeten controleert.

Tips voetverzorging

  • Was dagelijks je voeten met lauw water. Droog ze nadien zorgvuldig af, vooral tussen de tenen. Vermijd vochtigheid, want dat kan schimmelinfecties veroorzaken.
  • Gebruik een zachte crème of lotion bij droge, schilferige huid, maar smeer nooit tussen de tenen.
  • Zorg voor een correcte nagelverzorging: de nagels moeten recht worden geknipt, en de hoeken die tot voorbijde nagelrand moeten komen, worden gevijld.
  • Probeer eelt en eksterogen niet zelf te verzorgen. Vraag hulp aan een gespecialiseerd voetverzorger of  een podoloog, die op de hoogte is van je diabetes, of aan een dokter of diabetesverpleegkundige. Gebruik nooit bijtende zalven of pleisters die voor dit doel worden verkocht.
  • Als je last hebt van koude voeten, draag dan dikke,  warme sokken die niet spannen om de benen. Gebruik echter nooit warmwaterkruiken en verwarmingstoestellen.
  • Loop nooit op blote voeten, ook niet binnenshuis. Verschoon iedere dag je sokken. Kies ze niet te klein of te groot, liefst zonder naden.
  • Kies schoenen die ruim zitten rond de tenen en goed afsluiten rond de enkel, zodat de voet er niet in kan schuiven. De schoenen hebben bij voorkeur een lederen bovendeel en een zool die voldoende schokdempend is. Soms zijn speciale inlegzolen nodig om kwetsbare punten te ontlasten. Bij erg vervormde voeten is het soms nodig om op maat gemaakt orthopedisch schoeisel aan te schaffen.
  • Draag nieuwe schoenen niet langer dan één uur de eerste dag.
  • Controleer de binnenkant van de schoenen op vreemde voorwerpen, plooien, barsten … alvorens ze aan te trekken.  

Mijn specialisaties en opleiding

Als gespecialiseerde voetverzorgerster ben ik steeds "up-to-date" met alle nieuwigheden van producten en bijkomende opleidingen die mijn praktijk net dat tikkeltje meer geeft !
Ik heb tevens een bijkomende opleiding diabetes voet gevolgd, inclusief 2 kijkstage's in H.Hart ziekenhuis te Lier en UZA te Edegem, in de multidisciplinaire voetkliniek. Door het volgen van deze opleiding heb ik een goede samenwerking tot stand gebracht met artsen, podologen, wondverzorgende verpleegkundigen, voetklinieken, ... en kan ik desgevallend mensen met oa. diabetes mellitus, direct doorsturen naar de juiste expert.